BUBBEL

 
Vissa dagar känns det lite extra fint att vara undersköterska på Förlossningen. Som tack för att jag var med och stöttade och peppade fick jag förstklassig choklad och Prosecco. Det stod och väntade på mig i personalrummet  igår när jag gick på nattpasset. Mousserande och praliner, pirhuett. 

Pust. I natt gäller det igen! Jag är redan i Stockholm i tankarna. Väskan står packad och mobilbiljetten har för längesedan trillat in. Måste ha en strategi för allt jag ska hinna innan jag börjar jobba igen och samtidigt lyckas klämma in en sovstund innan jobbet. Om inte åker jag visserligen Snälltåget upp imorgon, som är snällt men långsamt. Fem timmars sovande till mitt förfogande. Jag är inte det minsta bitter, faktiskt. Nu ska jag försöka hitta på vad en kan göra med en melon, eller hur-mycket-melon-klarar-en-att-äta-på-en-dag-projektet. Det bekymmersfira livet. Ska sätta mig på köksbalkongen ett tag och läsa "Kunskapens frukt" av Liv Strömquist. Helt vansinnigt bra! 

Kommer att uppdatera från Stockholm. Min kamera är helt tömd för att åter fyllas, min väska (som för övrigt är en låneväska på hjul från Linda) är fylld och behöver tömmas. Nej, jag kände att hjul i storstaden är bättre än annat krafs. 
 
Ha en krispig torsdag
Vardagsbetraktelser | | Kommentera |

BLACK OPIUM

 
I fucking found it. Detta blir nästa parfym. Vi snackar inte parfym, utan parfym. Snäppet vassare än min Valentina-parfym som har varit en trogen följeslagare sedan 2008(?). 
Materiellt | | Kommentera |

HEMLIGHETEN

Det var ett tag sedan jag kom med boktips (kan bero på att jag varit kass på att läsa i sommar) så nu kommer ett tips, eller nej, en order om att läsa den här boken:
 
 
Det är en psykoterapeut och hans klient som gemensamt bestämde att skriva den här boken om relationer. Och framför allt varför relationer inte funkar, varför vi gång på gång agerar som vi gör. Jag lånade den av mamma och fullkomligt slukade den.
 
 
 
 
Vi presenteras för olika personligheter vars namn, ålder och kön egentligen är helt oviktigt, det viktiga är att se mönstret i dessa männiksors relationer. 
 
 
Vi lär oss också att se "relationstrappans" olika steg och varför vi kanske fastnar/står still eller aldrig når vissa av trapptegen. Och vad som händer inom oss vid dessa förändringar som sker.
 
 
Sedan kommer vi till det superduperintressanta som kallas anknytningsteori och tre grupper presenteras (det finns fler och även variationer, men den här boken fokuserar just på dessa tre). Den trygga gruppen, den otrygga-undvikande gruppen och den otrygga-ambivalenta gruppen
 
 
 
 
 
Det är så roligt att inse hur primitiva vi är. "Jag ler, alltså syns jag". 
 
 
En får verkligen gå tillbaka i tiden och fundera över hur en egentligen blev mottagen av vuxna som liten. 
 
 
Den där jävla relationsmodellen, som ställer till det nå jävulskt för oss utan att vi ens förstår det själva. Men efter att ha läst boken blir saker och ting i alla fall mycket klarare och en får dessutom massa fina verktyg för att förändra det nedärvda/invanda beteendet.
 
 
 
Det här tycker jag var det mest talande stycket i hela boken. Tänk efter! Jag kan i alla fall skriva under på att jag (i mitt fall) tänkt "Jag visste att det skulle bli såhär, det blir alltid såhär, såklart skulle hen ta mig för givet". Varför tog hen mig för givet? Jag lade upp för det, det var mitt eget lilla skådespeleri. Självbekräftande underbart. Då vet jag ju, det här var ju ofrånkomligt, eller hur..?
 
 
 
Den tar också upp hur dagens samhälle ser ut och fungerar och jag tror verkligen att jag tycker att boken är extra bra för att jag personligen blir knäpp på det här "individuella" samhället. Den bekräftar liksom den närhetsfobin jag tycker mig se överallt, fastän det är det vi alla (nåja) suktar efter. Tillåtet eller ej.
 
 
"Tankar" och "känslor" är två kapitel i boken som jag var överlycklig av att läsa separat, eftersom jag upplever att jag har svårt att hålla isär vad som är vad. Den här boken illustrerar det så fint och jag fick helt klar djupare förståelse för det som är tankestyrt och känslostyrt. Och inte bara för mig, utan för människor jag träffat längsmed vägen som tänker sig till precis alla beslut, hur ofattbart jag än tyckt att det är. 
 
Som ni förstår vill jag varmt rekommendera boken. Jag tror inte ens att en behöver vara särskilt intresserad av psykologi för att ha nytta av den. Det här är långt ifrån en från-singel-till-lyckligt-gift-bok, men den säger förbannat mycket om oss. Ja. Så läs, läs, läs! 
Böcker jag läser | | Kommentera |
Upp