BILDLIG ÅRSRESUMÉ DEL 2

SEPTEMBER
 
 
September, september. I september började förlossningsäventyret. 
 
 
 Hade fortfarande något pigment kvar? Som det är nu drar jag och vårdkläderna jämt. 
 
 
Och så gänget som hjälpte till med första lassen till nya lyan.
 
 
Lilla Livsan i ny miljö. Fann sig till rätta direkt. Hon var nog rätt trött på att bo i en enda stor flyttkartong.
 
 
Lite barnmorskehumor satte prägel på tillvaron.
 
 
In progress. Tänk att vi hade soffan så första tiden. Och bordet! Det har vi ju bytt till ett runt.
 
OKTOBER
 
 
Jag färgade håret riktigt mörkt utan att vara riktigt beredd på det och gick på bal med Frittorella. Eller vänta? Jo.Frittan och Gabriella blir ju Frittorella. Stines klännning fick jag låna till högtidsdagen.
 
 
Och den här åt jag nästan upp.
 
 
Avla på oss. 
 
 
Åh, Frida.
 
 
Dagen efter, uttorkad men snabbt återfuktad med jordgubbsmask. Död blick för övrigt.
 
 
Åh, Bokskogen i oktoberskrud. Vi missar på något vis alltid klimaxet på hösten. Antingen är vi tidiga eller så har löven redan fallit av. Eller solen gått ner..
 
 
 
Lyxade á la nyhetens behag kan jag se. 
 
 
La händerna på fyra par tassar som skulle bli vår nya familjemedlem som vi älskar högt. 
 
 
Älskade lilla Vidar. Du är den mest gnälliga lill-misse jag vet. Du kan knappt hålla ögonen öppna ofta men är alltid redo för bus ändå. Här var han rund som ett klot och tussig. Nu är han avlång och vackert tecknad.
 
NOVEMBER
 
 
Det enda datumet som räknades november var det då vi hämtade honom. 
 
 
 
De hävdar att det här är årets bild. Höll honom gisslan från Livsan.
 
 
 
Ser ut som en bild man tar på förlossningen på sin nyfödde. Jaja..
 
 
Så attee.. Mycket katter och praktik i november vill jag lova. Och plugg! Herregud tentor. Men som jag nailade dem och fostrade och känns som detta pågått för alltid? Men han är ju liten än. 
 
DECEMBER
 
 
Sista november levererades vår adventskalender med paket för varje dag. Så fint av Pontus föräldrar.
 
 
 
Så snart december tågade in bakade jag lussebullar. 
 
 
Lägenheten fick ett juligare utseende.
 
 
Många sådana här stunder med Vidar. Funkar dock förmodligen inte att ha denna fleecepyjamas något mer pga trampsjukan som pågick i timmar när jag bar den. Helt sjukt. Den var för lurvig för honom för att inte falla ner i en grop av regression och börja tutta på den.
 
 
Blek, under natt-dag-omställning men med bra hår. Tog flera selfies i december än övrigt i år?
 
 
De här två började tolerera varandra allt mer. Lever jämsides i alla fall.
 
 
Gullig publik vid matlagning.
 
 
Hastigt och lustigt bestämde jag mig för att åka hem till schlätta. Since that kändes den långa ledigheten från 20/12 längre. Hämtade andan och kärlek jag så väl behövde och klarade nästan av att inte gråta på vägen där ifrån.
 
 
Äntligen fick jag vinter och morfar körde mig till dem.
 
 
Mormor och morfars gran i kruka som ska ställas ut för att leva och växa, för att sedan användas nästa år. Jag älskar dem och deras alla finurligheter. Vi fick en ljuvlig dag tillsammans.
 
 
Istället för inne står plastgranen nu ute.  Som sagt. Ljuvligt, tycker jag.
 
 
Pappa och jag jämsides och nästan jämnlånga tack vare mina boots. Tänk att han körde ner och sedan upp dagen före dopparedagen bara för OSS. 
 
 
Skapade stämning med ny stake när jag väl var hemma.
 
 
Och så blev det ju jul.
 
 
Firade bland annat med dessa fem.
 
 
Och med honom. 
 
 
Veckan som följde efter jul innehöll en hel del praktik. Efter en middag hos Pontus morföräldrar skickades jag minsann inte iväg till nattpraktik utan efterrätt. Kallar denna "förlossningsbrickan". Är inte mandelmusslor den gulligaste bakelsen egentligen?
 
Och så avslutas 2018 iväll med nyårsfirande i Stokholm. Vi ska äta ostron och dricka Prosecco, vandra in i natten och fyverkerierna tillsammans, Emma och jag. Så nu en liten tillbakablick.
 
 
Detta hade jag med mig en sommar när jag skulle till Emma och vi var höga på pridefestival, detta är vad jag har med mig idag också. Vi träffas inte utan prosecco. 
 
 
Senast vi firade med varann och 2014 blev till 2015 till rocktema hos Amanda. Amanda jag vrålskrek till "Vår sista dans" 23.57 men vi hann till Skövdes torg och jag tvånglade Emma. 
 
 
Hade tydligen en gedigen sminkning den kvällen.
 
 
Och förra året glittrade vi i Berlin.
 
 
Saknar dig, Olsan!
 
 
GOTT NYTT ÅR MINA VÄNNER!
Vardagsbetraktelser | | Kommentera |

NYÅRSPLÅGAN

Blott två timmar in på årets sista dag sitter jag uppkrupen i sängen. Jag är hemma. De skickade hem mig, en stackars student ska inte behöva sitta av tiden dagen innan nyårsafton. "Jag är jättetacksam" svarade jag "imorgon ska jag ju åka tåg". Tusen röster och förmaningar "åka hem såhär dags, ojojoj", "var rädd om dig, jag skojar inte". Är också jättetacksam för att jag inte hann sänka den där burken Red Bull jag hade tagit med mig för att krama ur den sista av nätter. 
 
Jag föddes till en räddhare. Malmö 01.30 är inte något på skoj. Jag hastade iväg fast sådär långsamt som jag gör ändå, vem ska jag ringa nu egentligen..? Pontus svarade trots den sena timmen, han spelar sällskapsspel i Sörmland. Jag valde att stiga in i en helt fri hiss på stationen, för rulltrapporna är inte igång sedan ett tag tillbaka. Det står nog någon info om varför precis vid dem, men jag har förstås aldrig tid att läsa. Bråttom, bråttom. Och så irriterar jag mig exakt lika mycket på det varje gång. 

"Kan jag ta hissen?" frågar jag dumt vakterna. 
"Låt inte mig hindra dig!"
Pontus fortfarande i luren. Så kommer det ett gäng unga killar och fuckar allt. Jag hade tre minuter på mig, de förintade dessa minuter framför mina ögon, tryckte på knappar och segade.
"Ni får skynda er om ni ska med!" säger ena vakten.
Jag försöker tränga mig förbi. 
"Vadå tåget går ju 42" svarar någon spydigt.
"Inte hennes".
 
Jag är springandes på väg ner som så många gånger och hatar exakt alla mina handlingar fram tills nu. Jag missar tåghelvetet och förbannar mig själv samtidigt som tårarna börjar spruta. Pontus fortfarande i luren. Nästa tåg går om en timme. Inga andra kollektiva transportmedel är möjliga. Jag låter mig krossas totalt av detta. All rädsla bubblar ur mig. All ilska. Jävla killar, allt handlar för fan inte om er. Arg på grund av boken jag läst under nattens timmar. Arg på alla jävla killar. Jag vill bara hem. Vakterna kommer fram till mig. Undra på, rödgråten och eländig. Pontus fortfarande i luren. Han säger att jag ska ringa en taxi. Men jag vill inte åka någon taxi. Jag vill ingenting. Jag säger att jag ringer när jag ringt en taxi. Ena vakten kommer och sätter sig bredvid mig. De trodde jag skulle till Danmark. Men jag ska ju bara till Hyllie.
 
Bara till Hyllie. 
 
Vi sitter och pratar ett tag och jag hör hur jag ber om ursäkt för mig själv och min existens i fina förklaringar. Men sanningen är att det är gråt som måste få komma ut. Jag FÅR bli så jävla ledsen fast det knappast kommer transportera mig hem. Jag har mycket sorg i mitt bröst. Jag är hårt pressad. Jag är gränslös- fast bara mot mig själv.
 
De följer mig i alla fall till en taxibil som står och väntar. Jag tackar dem för deras jobb. De bar mig faktiskt. Den perfekta balansen av omtanke och medmänsklighet. Deras handlingar var felfria. Tacksam för att de tog sig tid. 
 
Pontus. Jag gråter av samma anledning som när vi träffades, vår första nyårsafton, mina födelsedagar. Tack för att du finns. 
 
Katterna. Så tålmodigt väntandes på att någon ska komma och passera, jag vet inte om de något om tid, men jag vet att jag alltid kommer ömma över deras entusiasm över att någon kommer hem. De vet inte när de lämnas när någon kommer åter. Allt beror på andra. Allt gör ont just nu.
 
En mer äkta nyårsfeeling än såhär blir svår att få. Jag är tacksam för att jag fick krascha in någons öra, att jag får krascha i min säng långt innan den här natten blir till morgon istället. Mitt hem. Mitt älskade hem. 
 
En liten nattnovell från mig till er. 
Mina texter | | Kommentera |

2018/2019

Sista jobbnatten på ingång för 2018. Vem hade kunnat ana att jag skulle förlöst min 36:e bebis medan handledaren ropade "Kolla vad snyggt förlöst!". Jag gör det här med hela min själ, men jag fattar ändå ingenting. Hur är det jag som står där? Älskar det. Igår var jag så innerligt trött, idag sov jag till 14.30  så jag är kittad och laddad för att jobba igen. Bättre och mer ihållande sömn inför nattpassen har jag nog aldrig haft.
 
Har glömt att visa en sak jag köpte när jag och mamma snurrade runt i Skövdes handel. På Förr hittade vi den här gamla nötknäckaren i orginalförpackning. Åh så fin den är. Och kostade kanske.. 30 kr?
 
 
Rosewood handle. Kolla ba! Hon som köper in trodde att den var oanvänd. 
 
 
Och nötterna är från morfars valnötsträd han planterade i trädgården. De är milda och känns liksom unga och spänstiga? Extra goda för att de kommer från honom.
 
NU. Är det tydligen söndag igen och jag sitter i soffan med både tvättmaskin och diskmaskin igång. Det är väl ett sätt att rensa ut det gamla och ge plats för nytt. Jag har städat här hemma också så att katterna ska få nyårsfint. Frida kommer och håller dem sällskap på nyårsdagen och jag kan inte tacka henne nog. 
 
Nu ska jag presentera första veckan av 2019 för er. Jul avlöser nyår, som avlöser januari och så fortsätter det visst.
 
Måndag: Imorgon. Jag jobbar 7 timmar av dygnet, kommer hem och dunsar i säng. Utfodra katterna och spinna ikapp med Vidar litegrann. Tänkte stiga upp runt 11.30. 13.10 ska jag ta tåget från Malmö C till hufvudstaden. Bra sträcka att fundera över livet, året och sova. Jag är rätt säker på att jag kommer ta ikapp några timmar på tåget. 17.36 är jag i alla fall framme. Då tar jag tuben till Bromma och Emma och Matte. Vi ska troligen knapra (slurpa) ostron och jag har laddat med skumpa och mina två utvalda favoritviner från 2018. Vi ska fira med Mattes två kompisar, Emma och jag är överens om att så småningom ta oss in till fyverkerier och festligheter. WOW vad jag saknat oss. Elin är också i Stockholm (lol, hon bor ju där) och jag hoppas på att ses!
 
Tisdag: Första januari. I Malmö hälsar Frida på Vidar och Liv och drar upp gardinerna igen efter nyårsraketer och matar de små liven. Jag chillar jävel tills 15.24 och tåget rullar hem. Underbart är kort. Hoppas på en mysig fika i stan och bara att smutta på hur 2019 smakar. Sedan blir det en lång tågresa igen och Pontus och jag sammanstrålar och då blir det pusskalas. Både vi och katterna ska dansa ringdans. 
 
Onsdag: En tidig januarimorgon på förlossningen. 06.45-15.30. Sedan till kiropraktorn för att se om jag lyckats peta in mitt ena skulderblad på egen hand med träning. 16.20 ska jag vara där. 
 
Tordag: Japp, en helt ledig dag. Den ska jag ta vara på.
 
Fredag: En morgon till, 06.45-15.30 på förlossningen. Följt av vila hemma. 
 
Lördag: Näst sista praktiktillfället för kursen. Hålla någon slags slutbedömning och hem och mysa. Eller bjuda ut någon på ett glas vin, banne mig. Det är ju lördag och jag börjar sent på söndag. 
 
Söndag: Första veckan i januari kommer avslutas på förlossningen 14-21.45. Och så har jag gjort 2/3 förlossningsplaceringar. Kommer sakna Malmö förlossning! Kommer sakna handledarna. 
 
Plockat ihop min nyårsoutfit och snart min packning tills imorgon. Jag vill bara vara redo att grabba tag i väskan imorgon. På vägen upp kommer del 2 av bildresumén upp. Håll utkik!
Materiellt, Vardagsbetraktelser | | Kommentera |
Upp